Tänään 26. syyskuuta vietetään Euroopan kielten päivää. EU:ssa virallisia kieliä on 24, mutta Euroopassa puhutaan yli 200 kieltä. EU:ssa on 60 alue- ja vähemmistökieltä. EU:n tekemän tutkimuksen mukaan 56 prosenttia Euroopan kansalaisista puhuu kahta ja 28 prosenttia kolmea kieltä.
Oikeusministeriö pyysi viime keväänä ihmisiä kertomaan kokemuksistaan kielellisten oikeuksien toteutumisesta Suomessa. Otakantaa.fi -kysely koski asenneilmapiiriä sekä asiointia omalla kielellä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
Tieteellisempi tutkimus, Kielibarometri 2016, julkaistiin toissa viikolla. Barometriin osallistui vain omassa kunnassaan suomen- tai ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä.
Kumpikaan kysely ei anna valoisaa kuvaa kielellisten perusoikeuksien toteutumisesta Suomessa.
- Kieliryhmien oikeudet ja mahdollisuudet käyttää omaa kieltään poikkeavat toisistaan, mutta moni ongelma on yhteinen, kirjoittaa kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa oikeusblogissa.
- Vähemmistössä elävän ristipaine on kova. Jos käyttää omaa kieltään, on pelkona että asian käsittely pitkittyy. Jos ei käytä omaa kieltään, on pelkona, ettei ymmärrä kaikkea.
- Kieliryhmät eivät oleta, että kaikki osaavat heidän kieltään, vaan he toivovat ennen muuta ennakoitavuutta ja varsinkin sitä, että he tulevat ymmärretyiksi hätätilanteessa, Tammenmaa tiivistää.
Otakantaa.fi-kysely ja kielibarometri ovat osa oikeusministeriössä meneillään olevaa eduskunnalle annettavan kielikertomuksen valmistelua.
Lue Corinna Tammenmaan blogikirjoitus